Tot rust komen...

5/30/2015 10:36:00 a.m. Lotte 5 Comments


Lieve lezer,

Iedereen is wel eens moe of voelt zich lusteloos en heeft nergens zin in, jij hebt hier zelf vast ook wel eens last van. Bij mij kwam dit verschijnsel de afgelopen paar weken wel erg vaak voor. Zó vaak, dat ik me toch wel een beetje zorgen begon te maken...


Het begon allemaal ruim een maand geleden. Ik begon aan een nieuw semester met een nieuw rooster. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, het was een heel relaxed rooster! Maandag t/m woensdag naar school, donderdag en vrijdag vrij. Ondanks dat ik die drie dagen vroeg op moest, zag ik het helemaal zitten: ik zou extra gaan werken op mijn vrije dagen om wat extra geld verdienen. Ik heb dus twee weken achter elkaar, drie dagen op een rij gewerkt. Ik begon te merken dat dat toch best zwaar was.


Maar niet alleen dat, ik merkte dat ik elke dag, ook op mijn vrije dagen en in het weekend, rond 6:00/7:00 wakker werd, omdat ik die drie schooldagen zo vroeg op moest staan. Als ik in de ochtend eenmaal wakker ben, kom ik ook zelden weer in slaap. Dit alles hakte er allemaal best wel in en ik begon daar echt heel moe van te worden.


Maar ik, de harde werker die ik ben, bleef ook vaak laat op om aan school te werken. Onbewust geeft mijn studie me best veel stress, ook al heb ik het er erg naar mijn zin! Voor mijn studie maak ik veel gebruik van het internet. En hele dagen achter de computer is ook niet bepaald gezond. Ik sport wel veel, elke dag probeer ik iets van een workout te doen en ik eet gezond/normaal, dus echt ongezond bezig was ik nou ook weer niet!


Ondertussen was ik ook bezig met het zoeken van een kamer in Utrecht, zodat ik dat lange stuk niet meer hoef te reizen! Hiervoor moest ik natuurlijk hospiteren, dus ook in de avonden wel eens richting Utrecht. Wéér een factor erbij dat me vermoeider maakte. Naast deze belangrijke zaken in mijn leven, wilde ik ook tijd met mijn vrienden doorbrengen. Dit is vrije tijdsbesteding en zijn dingen die me ook wel weer rust kunnen geven, omdat ik kan genieten en even afgeleid bent van alle stress en drukte! Maar ondanks dat ik kon genieten, waren deze uitstapjes naar o.a. festivals en concerten ook wel weer factoren die me erg moe maakten. (Helemaal als je in de nacht voor één van deze concerten maar 3 uur slaap hebt gehad, omdat je na je werk ook nog eens aan een schoolproject moet werken en pas middernacht klaar bent, je vervolgens niet kan slapen en dan weer vroeg op moet staan voor een drukke dag school en dan hoppa rechtstreeks door naar Amsterdam voor het concert!)


Op een gegeven moment was ik zó moe, dat ik op sommige dagen echt alleen maar lusteloos op de bank kon hangen en alleen maar wilde huilen. Mijn moeder dacht dat ik tegen een burnout aan zat, want het komt bij studenten wel vaker voor. Ik betwijfelde dat, maar wat het ook was, het was niet goed. Op een middag ging ik wat vrienden ontmoeten in de stad: tien minuutjes heen fietsen, een uurtje gezeten en gepraat, toen weer tien minuutjes terug gefietst. Toen ik thuis kwam kon ik alleen maar slap op de bank hangen, zelfs als ik wat at kreeg ik geen energie...


Na deze dag was ik er echt klaar mee, ik wilde dit niet meer. Het voelde alsof mijn lichaam niet meer van mij was, alsof er een soort demoon in me zat die mijn leven alleen maar zuur aan het maken was. Ik kon ook alleen maar negatief denken, wat voor de mensen in mijn omgeving ook niet heel prettig was. Ik besloot naar de huisarts te gaan om mijn bloed te laten onderzoeken. Ik wilde nu eindelijk wel eens duidelijkheid, mogelijk was er iets tegen te doen!


Uit het bloedonderzoek bleek dat ik helemaal gezond was (gelukkig!), maar dat ik een tekort heb aan vitamine D. Dat was een hele opluchting, geen ernstige dingen gelukkig! Ik heb nu pillen door de huisarts voorgeschreven gekregen, die me nu al beter laten voelen. Ik probeer ook zo vaak mogelijk even in het zonnetje te zitten om die zonnestraaltjes vol vitamientjes D op mijn huid te kunnen voelen!


Met deze post wil ik geen 'kijk mij zielig zijn'-verhaal ophangen. Wat ik met deze post wil laten zien is, dat je heel goed naar je lichaam moet luisteren en echt goed voor jezelf moet zorgen. Ik dacht dat ik prima bezig was, ik was goed bezig met school, deed aan sport, at gezond, probeerde echt op tijd naar bed te gaan. Maar bij mij ging het dus mis. Ik moet wat vaker aan mezelf denken en wat minder aan school. Wat minder het strebertje zijn en wat meer het "zen" gevoel in me naar voren brengen. Ik moet tot rust komen...


Dit is in de praktijk nog best lastig, maar ik vind dat ik redelijk goed bezig ben. Dit is wat ik zoal doe om tot rust te komen:

- Minder lang achter de pc zitten en in de avond wat eerder stoppen met school
- Vroeg naar bed gaan (is heeel lastig, oeps!)
- Na school en in het weekend, wanneer het mogelijk is, in het zonnetje zitten met wat te eten en te drinken, muziek en/of een boek
- Hoe vervelend het ook is, sommige uitstapjes met vrienden laten schieten. Als ik erg moe ben is het verstandiger om naar mijn lichaam te luisteren en rust te pakken. Er komt heus nog wel een keer dat we wat kunnen ondernemen!
- Mijn mobiele telefoon 's nachts verder van me vandaan leggen. De straling die er vanaf komt is namelijk niet gezond en bevordert de nachtrust niet, is gebleken uit onderzoek!
- En ten slotte, dingen doen die me blij maken, waar ik van kan genieten!


Een voorbeeld van dit laatste punt is foto's maken met mijn zusje of met een vriendin. De foto's in deze blogpost zijn gemaakt door mijn vriendin en collega Merle Verseef. Alle credits gaan naar haar! Nogmaals heel erg bedankt, Merle! Nu ik het toch over Merle heb, bekijk ook zeker even haar YouTube channel met haar vriendin Carlijn, ze zijn erg goed!

Ook ben ik in het Pinksterweekend er even tussenuit geweest. Samen met mijn moeder, zusjes en de vriend van mijn zus (papa was op fietsweekend met vrienden), heb ik het weekend vertoefd in de stacaravan van mijn oma aan de Veluwe. Het weer zat ontzettend mee, dus heb ik lekker gechillt in de zon, die vitamine D tot me genomen en nog een lekker kleurtje ervoor terug gekregen ook! Zulke weekendjes weg, niks doen, beetje luieren in het zonnetje, niet aan school en werk hoeven denken...die kunnen je echt goed doen. Ik merk dat ik een stuk meer uitgerust ben en deze laatste paar weekjes tot de zomervakantie nog weer even kan knallen!

Jasje Tweedehands | Top Forever21 | Horloge Adidas | Ripped skinny jeans H&M | Schoenen Converse
Ben jij wel eens oververmoeid geweest? Wat doe jij om tot rust te komen? Als je er wat over wilt vertellen, laat dan een reactie achter, ik ben erg benieuwd!

Liefs, Lotte

5 opmerkingen:

 1. Fijn dat je dit deelt maar snap dat het enorm vervelend is, je wilt zoveel doen bij verdienen en dan ben je elke kee zo moe. Gelukkig het niks ernstigs en heb je nu medicijnen! Toffe foto's zitten erbij, leuke look!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel goed dat je naar je lichaam hebt geluisterd! Ik zie het bij mijn eigen studenten ook vaak voorkomen. Veel huiswerk, veel projectgroepen, deadlines, bijbaantjes, de verenigingen.. overmoeidheid of een burn-out komen zo heel dichtbij!

  Met m'n eigen kleurtje moet ik altijd oppassen dat ik voldoende Vitamine D binnen krijg, want zoveel zon hebben we hier niet in dit landje. En ik merk het gelijk.. vermoeider, minder happy. Gelukkig is het weer wat beter en ga ik nu vaker hardlopen buiten. Werkt ontzettend goed! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh meid, wat lastig! Gelukkig dat je je toch even hebt laten onderzoeken! Wat goed van je dat je hierover schrijft. Sommige mensen weten niet echt goed waar hun eigen grens liggen, wat natuurlijk helemaal niet gezond is. Goed dat jij wel geluisterd hebt naar je lichaam. Nog even volhouden en dan kan je genieten van een welverdiende vakantie! Oh en even, ik ben echt verliefd op je outfit en op je blog! Liefs, Xx

  BeantwoordenVerwijderen